Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

The Rake’s
Progress

Ferdigspilt
Manipulert bilde av mann med ulike figurer som popper ut av hodet Foto: Stig Håvard Dirdal

Fra luksusliv til galskap

En maskin som gjør stein til brød, en skjeggete dame, et sinnssykehus – og kjærligheten: Bli med ned en deilig, mørk spiral og inn i en gal manns hode, når Vidar Magnussen setter opp Stravinskys djevelske opera.

Lorem ipsum

Pakt med djevelen 

Det er en farlig kombinasjon å være både tiltaksløs og grådig. Det får Tom Rakewell erfare. Han er stormforelsket i godhjertede Anne Trulove, og det er bare ett skår i gleden – faren hennes vil at Tom skal ha en jobb, men han føler seg jo ikke skapt for et slitsomt liv! 

Heldigvis dukker den djevelske Nick Shadow opp med bud om en beleilig pengearv fra en obskur onkel, og Tom drar til London for å lete etter lykken. 

Nedadgående spiral 

Storbyens fristelser er mange, og Annes kjærlighet er ikke nok til at Tom klarer å stå imot et stadig mer utsvevende liv. Nick Shadow er full av løsninger – som giftermål med en skjeggete dame! Eller en genial maskin som kan gjøre stein til brød! Veien Shadow sender Tom ut på, ender på et sinnssykehus.  

Anne beholder troen på Tom, og kjemper mot vrangforestillingene som biter seg fast i ham. 

Her kan du høre Dawn Upshaw som Anne Trulove:

Absurd skrekkabinett 

Regissør Vidar Magnussen er tilbake i Operaen for å leke med vår virkelighetsoppfatning i dette skrekkabinettet av en forestilling. Han tar oss med inn i Tom Rakewells hode, på en vill ferd fra rikdom og luksusliv til fattigdom og galskap. 

Magnussen debuterte som operaregissør med Orfeus i underverdenen i 2021, og gjentok suksessen i 2023. Denne gangen tar han steget fra operette til opera og skaper et mørkere univers, i form av en absurd, burlesk fantasiverden med estetikk hentet fra 50- og 60-tallet. 

Om Vidar Magnussen Skjul Vis mer

Skuespilleren, komikeren, manusforfatteren og regissøren Vidar Magnussen er kjent fra TV-serier som Magnus, Snøfall og Side om side. Han har vunnet Heddaprisen for «beste mannlige skuespiller» for rollen som seremonimesteren i Shockheaded Peter ved Det Norske Teatret, og Komiprisen i klassen for «årets gjennombrudd» i forestillingen Mascarade på Den Nationale Scene. Magnussen har dessuten hatt regi på suksessene The Book of Mormon og Charlie og sjokoladefabrikken ved Det Norske Teatret, og debuterte i desember 2021 som regissør ved Operaen med Orfeus i underverdenen. 

Mozart gjennom morospeil 

Igor Stravinsky skrev The Rake’s Progress i 1951, basert på åtte satiriske bilder av William Hogarth. Stravinsky var en av de mest dominante komponistene på 1900-tallet, og kan beskrives som en slags hipsterkomponist som snudde opp ned på konvensjonelle musikalske grep og lånte skamløst fra andre operaer og komponister. 

Som operakomponist ville Stravinsky bli Mozarts etterfølger. Musikken i hans eneste fullførte opera er en kollisjon av tradisjon og anarki, som kan minne om både Mozart og Beethoven forvrengt gjennom morospeil. 

Les mer om Stravinsky på NRKs sider: «Musikkens magiker og tjuvradd».

Kirill Karabits leder solister, kor og orkester.

  • Gratis introduksjon en time før forestilling
  • Premieresamtale i foajeen 21. september kl. 17

Podkast: Aria Code: Linken mellom maleren Hogarth, Stravinsky – og Johnny Cash

Hør hvordan Stravinsky lot seg inspisere av maleren William Hogart da han skulle skrive denne operaen. Sopranen Dawn Upshaw synger Anne Trulove fra The Metropolititan.

Kunstnerisk team og medvirkende

  • Musikk
    Igor Stravinsky
  • Originaltittel
    The Rake’s Progress
  • Libretto
    W. H. Auden, Chester Kallman
  • Musikalsk ledelse
    Kirill Karabits
  • Regi
    Vidar Magnussen
  • Scenografi
    Gjermund Andresen
  • Kostymedesign
    Christina Lovery
  • Lysdesign
    Mathias Hersland
  • Koreograf
    Stian Danielsen
  • Medvirkende
    Operakoret, Operaorkestret

Biografier kunstnerisk team

Musikalsk ledelse: Kirill Karabits
Regi: Vidar Magnussen
Scenografi: Gjermund Andresen
Kostymedesign: Christina Lovery
Lysdesign: Mathias Hersland
Koreografi: Stian Danielsen