Familieintroduksjon Hans og Grete
Hei! Vet dere hva opera er? Opera er både musikk, sang og teater på en gang, og inneholder store følelser og spennende fortellinger vi kan kjenne oss igjen i. Jeg heter Frida og jeg jobber her i Operaen med å lære folk mer om opera og ballett, og om alt det spennende som skjer her i operahuset. Nå skal jeg fortelle dere litt om opera og om barneoperaen Hans og Grete.
I opera synges hele teksten i stedet for å si den. Det kan virke litt uvant, men det er fordi musikken er så viktig i opera. Musikken snakker liksom rett til følelsene våre, og kan fortelle oss noe som ord ikke kan, musikk gjør at handlingen og følelsene i operaen oppleves tydeligere. Når man først har vent seg til det, blir det ganske naturlig.
Operasangere synger på en helt spesiell måte. Det er fordi stemmen deres skal nå ut til publikum og fylle en hel sal, og fordi de synger uten mikrofon. Stemmen skal du høre selv om et helt orkester spiller samtidig! Å synge opera er ikke lett, og sangerne må øve seg i mange år for å synge slik de gjør. Det er akkurat som i en idrett – sangerne må trene musklene blant annet i magen og rundt stemmebåndene i halsen, og det krever mye øvelse.
Damestemmer er lysere enn mannsstemmer, men noen menn bruker en spesiell teknikk som gjør at de synger like lyst som damer, da kalles de kontratenor – og en kontratenor får dere høre i vår opera om Hans og Grete!
Har dere hørt fortellingen om jenta og gutten som gikk seg bort i skogen og møtte en heks som spiste barn? Det er det som skjer i eventyroperaen om Hans og Grete.
Eventyr finnes over hele verden, de ble til lenge før bøker ble oppfunnet, og har blitt gjenfortalt til barn i hundrevis av år. I gamle dager fortalte de eventyr til barna for å skremme dem, få dem til å gjøre som foreldrene sa, eller for å lære dem forskjellen på rett og galt. Det finnes varianter av de samme eventyrene i mange land og kulturer.
Her i Norge kjenner vi særlig folke-eventyrene som to menn som het Asbjørnsen og Moe samlet inn. En av disse eventyrbøkene er det kanskje noen av dere som har hjemme? Der finner vi fortellingene om De tre bukkene bruse, Prinsessa som ingen kunne målbinde, Den syvende far i huset, og alle eventyrene om Askeladden.
Eventyret om Hans og Grete ble også fortalt til noen som gikk rundt og samlet inn fortellinger fra folk, det var i Tyskland for over 200 år siden og de het brødrene Grimm. De skrev ned alle eventyrene de hørte i flere bøker, som ble veldig populære. I Grimms eventyrbøker var det mange kjente eventyr som Askepott, Rødhette, Snøhvit, Katten med støvlene, Gullhår og Hans og Grete.
For litt over 100 år siden skrev en dame som het Adelheid Wette sanger til en forestilling som barna hennes skulle fremføre, hvor hun diktet videre på eventyret om Hans og Grete. Hun spurte broren sin, Engelbert Humperdinck, om å lage musikk til sangtekstene sine. Engelbert var komponist, det er en som finner på musikk. Etter hvert ble sangene og musikken laget om til en hel opera. Adelheid endret eventyret litt for å få det til å passe med musikken, og den teksten de synger i operaen kalles libretto. På Lille julaften for 126 år siden ble eventyroperaen Hans og Grete fremført første gang. Publikum likte den kjempegodt, her er både grøss og gru, latter og glede, dans og moro, og den er blitt verdens mest kjente barneopera.
Selv om Hans og Grete er skrevet for barn, høres den ut som de store operaene som ble skrevet omtrent samtidig, vi kaller musikken for romantisk – den er storslått, vakker, eventyraktig og variert, med mange fine melodier som liksom vever seg inn i hverandre. Det er akkurat som musikken har mange lag med ulike instrumentstemmer.
Musikken forteller oss om hva som skjer i operaen, og om følelsene til de som synger. Noen ganger er de glade og leker, andre ganger redde eller lei seg. Vi hører noe som heter ledemotiv, det betyr at en bestemt melodi eller klang skal få oss til å kjenne en spesiell følelse, eller tenke på en bestemt rolle eller hendelse. Hør for eksempel på disse tonene: [MUSIKKEKS. Heksas motivbom-BOMMMM-bom].
Det er heksas motiv. Første gang vi hører det, forteller faren til Hans og Grete om det onde som finnes i skogen. Motivet kommer igjen flere ganger i operaen, litt forskjellig hver gang, og da forteller musikken oss om henne.
Musikken er skrevet for et stort orkester, og ligner på musikken til en kjent operakomponist som het Richard Wagner. Men den har også flere lekne, tyske folkemelodier, som er lett å kjenne igjen.
En annen litt uvanlig ting dere vil høre i orkestret er en gjøk. Det er et instrument som spilles på av slagverkerne.
Operaorkestret spiller for dere i orkestergraven foran scenen, og på scenen synger Barnekoret, og solistene som synger rollene som Hans og Grete, Mor, Far, og heksa, Rossini Wildenway, som liker å kle seg ut.
Humperdincks opera er litt mindre skummel enn brødrene Grimms ganske brutale eventyr. Og eventyrene fortalte om det folk faktisk var redd for i virkeligheten. I gamle dager, da Grimms eventyr ble skrevet ned, hendte det at barn ble satt ut i skogen for å dø. Hvis en familie var veldig fattig var det kanskje ikke nok mat til alle. Da hadde de ikke så mange muligheter for å klare seg. Nå er det heldigvis lettere å få hjelp.
Men nå lurer jeg på hva dere er redde for? Hva er dere aller mest redde for? Er dere redd for spøkelser eller overnaturlige vesener? Tror dere de finnes?
I gamle dager trodde folk på hekser og troll og andre magiske ting, som de hørte om i eventyrene. I dag er det kanskje andre ting vi er redde for, som krig eller at planeten vår ikke har det bra, og vi voksne er redde for at noen skal ta barna våre.
I vår Hans og Grete-opera er den mørke skogen byttet ut med et forlatt tivoli, heksa med kroknese er byttet ut med en gærning som elsker barn og som lokker med radiobiler, pariserhjul og sukkerspinn. Den som bestemmer alt dette, hvordan historien skal fortelles, kalles regissør, han heter Alexander og har laget mange fine teater- og operaforestillinger.
Det er mye som skal lages til en stor forestilling. Hun som har bestemt hvordan kostymene skal se ut, kalles kostymedesigneren, og her ser dere hvordan hun tenkte at noen av kostymene skulle se ut. Kan dere gjette hvem som er hvem? Er det noen som kan vi meg hva en scenograf er? En som tenker ut hvordan det skal se ut på scenen. Og den som bestemmer hvordan lyset skal være? Lysdesigner. Alt det dere ser på scenen, kostymene, maskene, kulissene, er laget her i Operaen på verkstedene våre, av mange flinke folk.
Handling
Hans og Grete er delt inn i tre deler, og vi kaller delene for akter. Først spilles det to akter rett etter hverandre, så blir det en pause før siste akt.
Første akt
Hans og Grete er hjemme alene og jobber for faren sin, som selger koster. De er innmari sultne og drømmer om mat. Hans kjeder seg og klager, og tuller med at han er så sulten at han like gjerne kan dø, så han later som han gjør det. Han stikker hodet i en bøtte, og later som han skjærer halsen med en øks. Grete har sett det før, hun vet at han tuller, og vil få ham i bedre humør. Hun viser Hans melka som hun håper mor vil lage grøt av når hun kommer hjem, og lærer ham en dans som gjør dem begge glade. De lekeslåss og danser på bordet til mor plutselig kommer inn. Hun kjefter på barna som bare tøyser i stedet for å jobbe. Da hun jager dem med en kost, knuser melkemugga. Mor klikker og sender barna ut i skogen for å finne noe å spise.
Mor er trist fordi de ikke har penger og barna er sultne. Men så kommer Far hjem og er full og glad. Denne dagen har han solgt mange koster og har med seg deilig mat og drikke. Far lurer på hvor Hans og Grete er. Mor forteller at hun sendte de late og bråkete barna ut i Svartskogen. Da blir Far både sint og redd, for i Svartskogen, der bor det en gærning som fanger barn og spiser dem. Foreldrene drar ut for å lete etter Hans og Grete.
Andre akt
I skogen har Hans og Grete funnet et gammelt tivoli og masse grønt godteri, som de koser seg med. De leker, hermer etter gjøken, før de plutselig skjønner at de har gått seg bort. En stemme høres og de blir redde. Hans prøver å trøste Grete og jage det skumle vekk. Tåke siger inn og merkelige vesener dukker opp og Grete blir enda reddere. Men så kommer en merkelig mann i en radiobil – kanskje han kan hjelpe? Mannen sier han elsker barn og gir dem en sprøyte. Hans og Grete synger en kveldsbønn før de sovner.
Om natten våkner hele tivoliet til liv, og Mannen leker, ingen andre får lov. Barna som han har pyntet med masker og kostymer, er alle de som holdes fanget. De må sveive karusellene i gang.
Tredje akt
Neste morgen har mannen kledt seg ut som Duggfeen, og drypper dråper på Hans og Grete for å vekke dem. De våkner i hver sin radiobil, etter å ha sovet tungt og drømt masse. Da ser de hvor de er havnet: utenfor et blinkende hus med masse godteri og digg! Hans og Grete spiser og leker. De stopper opp idet de hører noen snakke, men later som det bare var vind, og blir i stedet opptatt av sukkerspinn. En rar latter høres, og ut av huset kommer en mann. Han sier han heter Rossini Wildenway og at han har masse deilig på menyen som barna kan få helt gratis.
Hans og Grete er skeptiske og prøver å rømme, men stoppes av Wildenway. Han vil stappe Hans full av godteri, spenner han fast til en knivkasteskive og truer Grete til å hjelpe seg med å lage godterismoothie. Når Wildenway ser vekk, tar Grete kniven for å stoppe han, men hun tør ikke likevel. Wildenway synger om når barna er best å spise [si utdrag fra libretto], og smaker på fingeren til Hans for å kjenne om den er passe.. Fingeren er for tynn, så han bestemmer seg for å spise Grete i stedet, og ber henne sjekke om ovnen er klar. Grete later som hun ikke forstår, og ber Wildenway vise henne hvordan. Han går bort til ovnen og bøyer seg inn...
Men hvordan det går til slutt sparer jeg til forestillingen. Faren til Hans og Grete sier at det alltid går bra til slutt – men gjør det egentlig det?
Det får dere snart se. God fornøyelse!
Praktisk info:
De synger på norsk, men det er ikke alltid så lett å forstå teksten, så husk at det er en skjerm foran dere på hvert sete, der trykker dere for å velge norsk eller engelsk tekst. Lurt å prøve å følge litt med der også, hvis dere klarer.

Grete